trygonometria
hftre4w: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = sin (π + x), gdzie x ∊ <−π, 2π>
Na podstawie wykresu wyznacz:
a) wartość parametru a, a ∊ R, dla których równania f(x) = 2a + 1 ma dwa rozwiązania
| | 2 | |
b) liczbę rozwiązań równania f(x) = |
| |
| | 3 | |
Zabrałam się do tego zadania tak, że:
sin (π + x) = − sinx
Narysowałam wykres −sinx i wyszło mi wtedy że:
2a + 1 = 1 lub 2a + 1 = − 1
a = 0 lub a = − 1
| | 1 | |
Odpowiedź na podpunkt a powinna jednak brzmieć: a ∊ ( −1, − |
| ) ∪ {0} |
| | 2 | |
Bardzo proszę o w miarę łopatologiczne wyjaśnienie mi, co zrobiłam źle i jak rozwiązać to
zadanie.