Ciągi
Metis: Cześć

Nie chce wyjść mi wynik z odpowiedzi

Sprawdzicie?
Wyznacz a
n, wiedząc że ciąg nieskończony a
n spełnia warunki takie, że:
1
o. a
n+2−a
n+1=n
2
2
o. a
n+2+2a
n+1=3−n
2
Tworzę układ równań:
▯a
n+2−a
n+1=n
2
▯a
n+2+2a
n+1=3−n
2 //odejmuje stronami
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
▯a
n+2−a
n+2−a
n+1−2a
n+1=n
2−(3−n
2)
▯a
n+2=n
2+a
n+1
▯3a
n+1=2n
2−3
▯a
n+2=n
2+a
n+1
▯3a
n+1=2n
2−3 /:3
▯a
n+2=n
2+a
n+1
▯a
n+2−a
n+1=r
▯a
n=a
n+1−r
| 5n2−3 | | 2n2−3 | | 5n2−3−(2n2−3) | |
▯ |
| − |
| = |
| =n2 |
| 3 | | 3 | | 3 | |
A w odpowiedziach: −n
2+2n
20 kwi 21:42
Metis: Już widzę błąd

Poprawiam.
20 kwi 21:46
kyrtap:
20 kwi 21:48
===:
błąd już na starcie−
20 kwi 21:49
20 kwi 22:18
Metis: Zauważacie gdzieś błąd? Czy to błąd w odpowiedziach ?
20 kwi 23:13
Mila:
1) Masz źle przepisaną treść.
2) Nie pisze w treści, że ciąg ma byc arytmetyczny, może się zdarzyć, ale trzeba to odkryć.
1o) a
n+2−a
n+1=n
2
2o) a
n+2+2a
n+1=3−
2n2
a
n+2=n
2+a
n+1
n
2+a
n+1+2a
n+1=3−2n
2⇔
3a
n+1=3−n
2−2n
2
a
n+1=1−n
2
===========
Podstawiamy za n wyrażenie (n−1)
a
n−1+1=a
n=1−(n−1)
2=1−n
2+2n−1
a
n=−n
2+2n
20 kwi 23:33
Mila:
21 kwi 00:11
Metis: Dziękuję
Milu, nie sprawdziłem warunków − zakladalem, że układy są zle rozwiązane.
Dziękuję za wskazanie błędu
21 kwi 06:05
Mila:
21 kwi 16:31