1
Ja: zadanie
Ile jest roznych liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 3 i przez 5?
20 kwi 21:38
J:
Pomyśl...
20 kwi 21:41
Piotr:
wypisz sobie
20 kwi 21:42
Ja: ja to zrobilem tak:
Rozpatruje przypadek liczb podzielnych przez 5(czyli cyfra jednosci jest zerem lub piatka)
9*1+8*1=17
Nastepnie sprawdzam jakie dwucyfrowe liczby sa podzielne przez 3 i maja cyfre jednosci 5 lub 0
czyli 15,30,45,60,75,90
jest ich 7?
20 kwi 21:45
Ja: Chodzi mi o jakies szybsze metody gdyby bylo wiecej do sprawdzania(tzn. nie zmiescilbym sie na
kartce w wypisaniu)
20 kwi 21:47
Piotr:
na pewno 7 ?
20 kwi 21:48
Eta:
30+18−6=42 takie liczby
20 kwi 21:49
Ja: 6 zle wpisalem.
Eta co ty tam piszesz?
20 kwi 21:50
Ja: zad.2) Ile jest roznych liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 3 lub 7?
Jak to rozwiazac z reguly mnozenia?
20 kwi 21:51
Piotr:
szybciej : 3*5 = 15 100/15 ≈ 6,7 czyli 6 takich liczb
20 kwi 21:52
Eta:
Sorry

przeczytałam podzielnych przez 3
lub przez 5
20 kwi 21:55