Nie wiem jak zabrać się za to zadanie (za wszystkie zadania tego typu, gdy nie ma podanego
ostatniego wyrazu ciągu). Może mi ktoś pomóc?
Znajdź liczbę a będącą rozwiązaniem równania 1+ (1−x)−1 + (1−x)−2 + 1(1−x)−3+...=1−4x.
Zakoduj trzy cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego liczby |a|.
Ustaliłem, że a1 = 1 oraz q= 11−x
Pytanie jeszcze, co do tego kodowania, jeśli przyszłoby mi zakodować liczbę ujemną, to w tych
rubrykach piszę tę cyfrę z minusem czy bez?
Pozdrawiam
| a1 | ||
a w tym zadaniu potrzebne jest założenie: |q| < 1, wtedy suma S = | ||
| 1 − q |
| 1 | |
=1−4x jest poprawne? | |
| 1−11−x |