jak będzie wyglądał rysunek
trygonometria: W okrąg o promieniu 3 wpisano trójkąt tak,że jeden z boków trójkąta jest średnicą okręgu. Sinus
jednego z kątów ostrych trójkąta jest równy 2/3. Oblicz pole trójkąta
20 kwi 21:33
trygonometria: proszę tylko o rysunek, bo nie wiem czy dobrze narysowałem
20 kwi 21:41
trygonometria: Pole ma wyjść 4√5
20 kwi 21:42
Bogdan:
no to pokaż swój rysunek
20 kwi 21:48
Adamxd: twierdzenie sinosow
20 kwi 21:49
trygonometria:

dobrze?
20 kwi 21:56
Adamxd: tak
20 kwi 21:58
trygonometria: a jak wygląda twierdzenie sinusów?
20 kwi 21:58
Adamxd: 2r/sin90 = x/2/3
20 kwi 21:59
Eta:
| | 2 | |
|AB|=2r=6 sinα= |
| to |AB|=3k , |BC|=2k , |AC|=√5k, k>0 |
| | 3 | |
3k=6 ⇒ k=2
| | √5k*2k | |
P= |
| =√5k2=.......... |
| | 2 | |
20 kwi 22:02
trygonometria: Tak policzyłem:
3a=12
a=4
4
2+c
2=6
2
c
2=36−16
| | 2√5*4 | |
c=√20= 2√5 P= |
| =4√5 |
| | 2 | |
20 kwi 22:10
trygonometria:
20 kwi 22:12
Eta:
Też dobrze
20 kwi 22:12