matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
Polityk:
Dany jest prostokąt ABCD i środek E jego boku CD. Wiadomo, że odcinek BE jest prostopadły do przekątnej AC. Stosunek AB:AC jest równy?
20 kwi 21:06
Bogdan:
Szukamy trójkątów podobnych.
a
b
=
⇒ b
2
= 2a
2
b
2a
(2a)
2
+ b
2
= (3x)
2
20 kwi 21:33