.....
MMMM: Proszę o pomoc. W ostrosłupie trójkątnym ABCS o podstawie ABC i wierzchołku S dane są:
|AB|=|AC|=26, |SB|=|SC|=2√194 i |BC|=2|AS|=20. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
20 kwi 20:54
MMMM: Ktoś?
20 kwi 21:29
matts: Trojkaty SBC i ABC sa rownoramienne wiec mozemy wyliczyc ich wysokosci
hsbc:
102+h2=776
hsbc=26
habc:
262=102+h2
habc=24
Niech punkt L bedzie srodkiem boku bc
wtedy z wzoru herona p=10+24+26/2=30
Pole trojkata als:
P2=30(30−10)(30−24)(30−26)
Pals=120
120=1/2*24*H
H=10
Objetosc
Pp=1/2*20*24
Pp=240
V=1/3*240*10
V=800
20 kwi 23:41