z tali 52 kart
Karolina: z tali 52 kart losujemy dwie karty jakie jest prawdopodobieństwo ze przynajmniej jedna z nich
będzie figura pod warunkiem , ze zadna z wylosowanych kart nie jest karem ?
20 kwi 20:40
Jacek: A − kombinacja dwóch kart, w których żadna z wylosowanych nie jest karem
B∩A − kombinacja kart w których przynajmniej jedna jest figurą oraz żadna z wylosowanych kart
nie jest karem
| | P(B∩A) | | |B∩A| | |
P(B|A) = |
| = |
| , po skróceniu |Ω| |
| | P(A) | | |A| | |
| | | | | | | |
|B∩A| = | + | * | , liczba kombinacji z dwóch figur + liczba kombinacji z |
| | | | |
jednej figury nie będącej karem oraz jednej nie będącej figurą ani karem
20 kwi 21:13
daras: trzeba by podać definicję figury
20 kwi 22:23