qqq
grzanka: Rzucamy cztery razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
polegającego na tym, że suma kwadratów liczb oczek otrzymanych we wszystkich czterech
rzutach będzie mniejsza niż 20.
|Ω| = 1296
|A| =
1232 = 12 opcji
1231 = 12 opcji
1122 = 6 opcji
1112 = 4 opcje
2221 = 4 opcje
4111 = 4 opcje
3111 = 4 opcje
1111 = 1 opcja
2222 = 1 opcja
3222 = 4 opcje
łącznie 52 opcje
coś pominąłem?
20 kwi 20:40
grzanka: | | 48 | | 1 | |
pomylka 3222 odpada , będzie P(A) = |
| = |
| |
| | 1296 | | 27 | |
20 kwi 20:43
grzanka: ?
20 kwi 21:33
Jacek: Moim zdaniem w porządku jest z tymi 48 sposobami.
20 kwi 21:37
PW: Nie sprawdzam, ale się czepiam:
Napis "1231" oznacza liczbę "tysiąc dwieście trzydzieści jeden". Co jest u Ciebie zdarzeniem
elementarnym? Liczba? A co to jest "opcja" − nie umiesz użyć poprawnego określenia "permutacja
z powtórzeniami"?
Nie dostaniesz pełnej liczby punktów za takie opowiadanie o rozwiązaniu.
20 kwi 21:46
grzanka: rzeczywiście czepiasz się...
| | | |
tutaj piszę na szybko, | itp zapisuję w zeszycie,podczas sprawdzianów + opis zdarzeń,a tu |
| | |
chyba można w skrócie.
tak czy siak,dzięki za uwagę.
20 kwi 21:50