matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szereg geometryczny
madzik:
Rozwiąż równanie :
x+1
x+1
x+1
x+4
−
+
−...=
2
4
8
3x
jest to suma nieskończonego c.geom. a1=1
1
q=−
2
po podstawieniu, przyrównaniu lewej strony do prawe wyszło mi równanie kwadratowe 9x
2
+8x−4=0 tylko teraz jakieś cuda mi wychodzą z tego równania...w czym tkwi błąd?
20 kwi 20:37
kix:
a to a
1
to skąd ?
20 kwi 20:41
madzik:
x+1
wyłączyłam
przed nawias
2
x+1
1
1
(1−
+
....)
2
2
4
20 kwi 20:47
kix:
x+1
x+4
skoro wyłączyłaś
to suma ciągu w nawiasie nie równa się
2
3x
20 kwi 20:56
madzik:
licząc jako
x+1
a1=
2
1
q=−
2
też mi nie wychodzi...
20 kwi 21:05
kix:
x+4
x+1
2
=
*
3x
2
3
20 kwi 21:10