qqq
grzanka: Punkt S jest punktem przecięcia się przekątnych równoległoboku ABCD , a punkt P jest takim
punktem boku BC tego równoległoboku, że |BP | : |P C | = 3 . Oblicz współrzędne spodka
wysokości opuszczonej z wierzchołka A tego równoległoboku na prostą CD ,
| | 7 | | 7 | |
jeżeli AB→ = [4,4] , DS→ = [3 ,− 3] i P( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
jak się za to zabrać?
próbuję coś,ale stoję w miejscu,moje przypuszczenia
BP = 3PC
AB
→ = [4,4]
x
2−x
1 = 4 , y
2−y
1 = 4
wektory równe : AB = DC , DS = SB , AS = SC
ale nie wiem czy coś z tego można użyć.