wielomian
Aerodynamiczny: w(x)=x
4+8x
3+18x
2+8x+17
Jest jakiś sposób żeby rozbić taki wielomian inaczej niż zauważenie że to się składa z dwóch
czynników (x
2 + 1) i (x
2 + 8x + 17)
20 kwi 20:19
Aerodynamiczny: ?
20 kwi 21:00
Przemysław: Wzory Cardano?
20 kwi 21:01
trygonometria: nie ma
20 kwi 21:01
20 kwi 21:03
Aerodynamiczny: Tylko tutaj nie będzie wcale pierwiastków.
20 kwi 21:18
Przemysław: Rzeczywistych
20 kwi 21:20
ICSP: Widać od razu grupowanie : 18x2 = x2 + 17x2.
21 kwi 00:26
pigor: ..., jest jeszcze 2−gi i zarazem ...

ostatni
w zbiorze liczb R , niestety też na ...

na zauważenie
tego ::
w(x)=x4+8x3+18x2+8x+17= x
4+x
2+8x
3+8x+17x
2+17=
= x
2(x
2+1)+8x(x
2+1)+17(x
2+1)=
(x2+1)(x2+8x+17) ..
21 kwi 02:11
Mariusz: x
4+8x
3+18x
2+8x+17=(x
4+8x
3+16x
2)−(−2x
2−8x−17)
=(x
2+4x)
2−(−2x
2−8x−17)
| | y | | y2 | |
=(x2+4x+ |
| )2−((y−2)x2+(4y−8)x+ |
| −17) |
| | 2 | | 4 | |
(y
2−68)(y−2)−(4y−8)
2=0
(y−2)(y
2−68−(16y−32))=0
(y−2)(y
2−16y−36)=0
y=2
(y
2−16y−36)=0
Δ=256+144=400
(x
2+4x+9)
2−(16x
2+64x+64)
(x
2+4x+9)
2−(4x+8)
2=((x
2+4x+9)−(4x+8))((x
2+4x+9)+(4x+8))
(x
2+1)(x
2+8x+17)
21 kwi 08:06
pigor: ..., ups

, przepraszam, jednak nie warto
mówić (pisać) takich słów jak ostatni, nigdy itp., itd. ...
21 kwi 15:18