Silnia
N1N2: Mam małe problemy z jednym zadankiem...
Sprowadź wyrażenie do prostszej postaci:
c) (2n)!+(2n−1)!+(2n−2)!
W sumie nie mam nawet pojęcia jak to zacząć... Pomożecie?
20 kwi 20:12
Janek191:
a)
( n + 2 ) ! = n ! *(n + 1)*( n + 2)
20 kwi 20:14
Janek191:
b) n ! = ( n − 1) ! *n
( n + 1) ! = ( n −1)*n*( n + 1)
20 kwi 20:16
Benny: (n+2)!=(n+2)(n+1)*n! i działaj
n!+(n+1)!=n!+(n+1)*n!=n!(1+n+1)=n!*(n+2)
(2n)!+(2n−1)!+(2n−2)!=(2n)*(2n−1)(2n−2)!+(2n−1)(2n−2)!+(2n−2)!=(2n−2)!(2n(2n−1)+2n−1+1)=
=(2n−2)!)(4n
2−2n+2n)=(2n−2)!*4n
2
Chyba się nigdzie nie machnąłem
20 kwi 20:18
N1N2: Dziękuję
20 kwi 20:51