Wykres funkcji kwadratowej w zależności od parametru.
Loxaro: Funkcja kwadratowa f określona jest wzorem: F(X)=x
2 + (m−1)X + m+2, gdzie X€R. Liczby x1 i x2
sa rożnymi miejscami zerowymi funkcji f.
| | x1−1 | | x2−1 | |
Naszkicuj wykres funkcji g(m)= |
| + |
| . |
| | x1 | | x2 | |
Obliczyłem ze m€(−••;−1)u(7;+••). Nie mam pojęcia co dalej. Ktos pomoże ?
20 kwi 20:04
kix: g(m) do wspólnego mianownika i wzory Viete'a
20 kwi 20:07
Benny: | | 3 | |
Skorzystałem z wzorów Vietea i dostałem taką funkcje: g(m)=3− |
| , sprawdź czy się zgadza |
| | m+2 | |
20 kwi 20:08
Loxaro: Niestety odpowiedzi nie posiadam

A jak tutaj zastosować vieta? W sensie x1 i x2? Skoro mam m w takim przedziale to co mam dalej
zrobić ?
20 kwi 20:27
kix:
jak sprowadzisz do wspólnego mianownika to je dostaniesz
20 kwi 20:32
kix: a skoro nie masz odpowiedzi to śmiało możesz przyjąć, że odpowiedź jaką udzielił Benny jest
prawdziwa
20 kwi 20:37
Loxaro: Dzięki wielkie za pomoc
21 kwi 11:20