pigor: ..., moje "dzielenie" ...

wygląda np. tak :
w(x)= 3x3−2x2−3x+2= 3x
3−3x
2+x
2−x−2x+2= 3x
2(x−1)+x(x−1)−2(x−1)=
= (x−1)(
3x2+x−2) i ...

widzę że można dalej, więc=
= (x−1)(3x
2+3x−2x−2)= (x−1)(3x(x+1)−2(x+1))=
(x−1)(x+1)(3x−2) i tyle
w obu przypadkach reszta zero, ale można dalej, np. tak =
= 3(x−1)(x+1)(x−
23 i co widać

; pierwiastki danego wielomianu:
czyli liczby
x∊{1,−1,23}, a tym samym rozwiązania równanie
w(x)=0
a jak dasz mały krok dalej to i ...

nierówności , no a kończąc, zapewne
po to było Ci potrzebne (
niepotrzebne) dzielenie przez dwumian x−1. ...
pigor: .. no i brawo ;
Janek191 poszedł jeszcze dalej
i wykonał od razu, dzielenie przez (x−1)(x+1)= x
2−1 i czy
nie warto pokochać te matmę

...