n9iech mi to ktos rozwiaze prosze
kasiuniak: Pan Kowalski wpłaca do banku sumę 20000zl na rachunek oprocentowany w stodunky rocznym 12%.
Oblicz stan jego konta po roku ( bez uwzględniania 20 procentowego podatku od odsetek ) , w
następujących sytuacjach :
a) jeżeli kapitalizacja jest miesięczna i Pan Kowalski nie dokonuje wpłat ani wypłat .
b) jeżeli kapitalizacja jest półroczna i pan Kowalski nie dokonuje wpłat ani wypłat.
c) jeżeli kapitalizacja jest kwartalna i pan Kowalski nie dokonuje wpłat ani wypłat
2 gru 19:32
Julia: Przepraszam gdzie znajde rozwiazania do zadan z okregiem w ukladzie wspolrzednych ?
2 gru 19:36
kasiuniak: nie ma zielonego pojecia gdzie
2 gru 19:46
sylka: wzór na kapitalizację odsetek
K = Ko *(1+p)n
gdzie
Ko − kapitał początkowy
p − oprocentowanie
n − ile razy dopisano odsetki
stąd:
a) oprocentowanie przy kapitalizacji miesięcznej
p=12% : 12 = 1%
K= 20000*(1+0,01)12
K= 20000*(1.01)12
K= 20000*1,1268
K=22536
b)oprocentowanie przy kapitalizacji półrocznej
p=12%:2 = 6%
K=20000*(1+0,06)2
K=20000*(1,06)2
K=20000*1,1236
K=22472
c)oprocentowanie przy kapitalizacji kwartalnej
p = 12% : 4 = 3%
K=20000*(1+0,03)4
K=20000*(1,03)4
K= 20000*1,1255
K=22510
2 gru 19:52
kasiuniak: dziekuje
2 gru 20:02
sylka: nie ma za co
2 gru 20:44