wyznazyć granice funkcji
gość: lim−>3 x2−9√x+1−2
lim x−>1 x3−3x+2x2−2x+1
lim x−>∞ x(xx−3−xx+1)
lim x−> 0 sinx√5x+4−2
lim x−>0 √cosx−3p{cosxsin2x
20 kwi 18:37
52: Zapisuj ułamki za pomocą
U zamiast
u, bo kiepsko widać
20 kwi 18:39
gość: lim x−> 3 x2−9/ √x+1−2
lim x−> 1 x3−3x+2/ x2−2x+1
lim x−>∞ x( x/x−3 − x/x+1)
lim x−> 0 sinx/ √5x+4−2
lim x−> 0 (√cosx− 3√cosx)/ sinx
20 kwi 18:45
gość: moe tak będzie łatwiej
20 kwi 18:45
gość: może*
20 kwi 18:45
52: w swoim pierwszym przykładzie zastosuj "mnożenie przez sprzężenie" czyli, korzystając ze wzoru
a
2−b
2 = (a−b)(a+b) , tak jakbyś usuwał niewymierność z mianownika

Spróbuj
20 kwi 18:48
52: w swoim drugim przykładzie :
x
3−3x+2=(x−1)(x
2+x−2)
(x
2−2x+1)=(x−1)
2
Coś się skróci
20 kwi 18:49