www
grzanka: sprawdzenie
| | a3 | | b3 | |
Wykaż,że jeżeli a<b≤−2 to |
| > |
| |
| | 2+a4 | | 2+b4 | |
| 2a3+a3b4−2b3−a4b3 | |
| > 0 |
| 4+2b4+2a4+a4b4 | |
| a3(2+b4)−b3(2+a4) | |
| > 0 |
| b4(2+a4)+2(2+a4) | |
| a3(2+b4)−b3(2+a4) | |
| > 0 |
| (2+a4)(2+b4) | |
a
3 − b
3 > 0
a<b
więc wyrażenie jest dodatnie
czy może być tak?
20 kwi 17:48
vaultboy: masz blefa, ale można to naprawić. Zauważ, że nawet nie skorzystałeś ze wszystkich założeń
licznik=2a3+a3b4−2b3−a4b3=2(a3−b3)−a3b3(a−b)
mianownik jest cholernie wiekszy od 0. Pokażemy, że licznik jest >0
licznik=(b−a)[−2(a2+ab+b2)+a3b3]
wystarczy pokazać, że a3b3−2(a2+ab+b2)
Ja bym to robił z rachunku różniczkowego masz w końcu wielomian 3 stopnia i to nie będzie aż
takie trudne
Ale można też to zadanie zrobić inaczej i za pomocą rachunku różniczkowego wykazać, że funkcja
f(x)=x3/(2+x4) jest malejąca na przedziale x∊(−∞;−2>
wystarczy zbadać jej pochodną
20 kwi 19:29