Geometria analityczna
Delorex: Prosta o równaniu y=ax + b przechodzi przez punkt A(4, 2) i tworzy z dodatnimi półosiami układu
współrzędnych trójkąt ABC. Wyraź pole trójkąta ABC jako funkcję zmiennej a.
20 kwi 17:43
Delorex: ktoś coś?
20 kwi 18:18
matts: y=ax+b
2=4a+b ⇒ b=−4a+b
zał a<0 i b>0
P=1/2 * a * h
h=b=−4a+b
podstawa a jest rowna odleglosci punktu zerowego od poczatku układu
wiec
0=ax+b
0=ax −4a+2
x=(4a−2)/a
Wyznaczamy funkcje P(a)
P(a) =1/2 * (−4a+2)*(4a−2)/a
P(a)=(−8a2+8a−2)/a
20 kwi 18:46
Pudzio: Ok, natomiast co z dziedziną ? W odpowiedziach mam że x należy od (−∞;0> natomiast ja robiąc
tak samo jak matts dał bym D: R−{0}
Druga sprawa, wzór prostej ma wyjść y= −1/2x + 4 natomiast mi licząc pochodną, mając na uwadze
założenia wychodzi że szukanym "a" jest − √22 a wzór prostej to
y= − √22x + 2√2 + 2
Co robię żle w takim razie ?
28 maj 08:12
Pudzio: ?
29 maj 19:42
Gangster: Jakby ktoś tu jeszcze zajrzał:
| | −8x2+2 | |
Dziedzina (−∞,0) jest poprawna, pochodna = |
| i wtedy minimum dla a= −1/2 i odp |
| | x2 | |
y=−1/2x +4 również jest dobrze.
10 kwi 22:12
mk: Czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak wyznaczyć przy tym dziedzinę? I dlaczego z pochodnej?
7 lut 10:21