wyznacz wszystkie wartosci parametru a
ami7: Wyznacz wszystkie wartości parametru a dla których nierówność x²+4|x−a|−a²>=0 jest spełniona
dla x należących do R. Będę wdzięczna za pomoc
20 kwi 17:31
kix:
4|x−a|≥a2−x2
4(x−a)≥a2−x2 ⋁ 4(x−a)≤x2−a2
20 kwi 17:52
ami7: W odp jest rozpisane to rownanie tak: (x−a)(x+a)+4|x−a|>=0. A dalej nie wiem jak wyznaczyc
parametr a
20 kwi 18:27
kix:
4x−4a+x2−a2≥0
x2+4x−4a−a2≥0
nierówność będzie spełniona dla x∊R wtedy kiedy Δ≤0 bo a>0
Δ=16−4(−4a−a2)=4(a+2)2≤0 → a=−2
analogicznie zrób drugą nierówność
20 kwi 18:51
ami7: Dzieki wielkie xd
20 kwi 20:32
ami7: Odp brzmi a nalezy <−2,2>
20 kwi 20:49
kix:
skoro 4(a+2)
2≤0 ⇒ a=−2 i analogicznie z drugiego a=2, więc nie mogą być przedziały tylko:
a=−2 lub a=2
20 kwi 20:53
ami7: Jest napisane tak: x>=a x>=−a−4 jest to prawdziwe dla x>=a wtedy i tylko wtedy gdy a>=−a−4
czyli a>=−2. I wlasnie nie rozumiem skad ta nierownosc x>=−a−4
20 kwi 20:58