liczby całkowite,podzielność
lalala: Liczba a jest całkowita. Tworzymyliczbę b w ten sposób, że w dowolny sposób przestawiamy cyfry
liczby a. Wykaż, że róznica a−b jest podzielna przez 9.
20 kwi 16:07
vaultboy: suma cyfr po przestawieniu się nie zmieni zatem s(a)=s(b) gdzie s(n) oznacza sumę cyfr liczby n
liczba daję resztę r modulo 9 ⇔ s(n) daje resztę modulo 9
s(a)=a mod 9 i s(b)=b mod 9 ale s(a)=s(b) zatem a=b mod 9 czyli a−b jest podzielne przez 9
c.k.d.
20 kwi 17:09
lalala: Nie rozumem za bardzo zapisu
20 kwi 18:16