. Oblicz sumę wszystkich
liczb spełniających równanie 4sin2x=3 i należących do przedziału x∊<0;50π>.
4sin2x=3
| 3 | ||
sin2x= | ||
| 4 |
| √3 | ||
sinx= | ||
| 2 |
| π | 2π | |||
x= | +2kπ x= | +2kπ | ||
| 3 | 3 |
. Nie potrafię sobie
tego wyobrazić, w sumie w tym przedziale będzie chyba po 25 rozwiązań dla każdego x, a różnica
jest 2π? Proszę, pomożcie, bo w ogóle tego nie rozumiem...
| π | π + 6kπ | π(6k+1) | ||||
x = | + 2kπ = | = | < 50 π ... i rozwiąź | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 2 | ||
x = | π + 2kπ = ... i analogicznie | |
| 3 |
| 3 | ||
sin2x = | ||
| 4 |
| √3 | ||
sinx = − | . | |
| 2 |