Dziedzina wyrazenia
kitka: Dziedzina wyazenia wymiernego 1/ x
3+x
2−9x−9
Jest ?
myslalam o przyrownaniu do zera oczywiscie mianownika bp to dziedzina
i myslalam nad wylaczeniem x przed nawias ale wtedy wychodzi townanie kwadratowe z czego delta
wychodzi 73

cos na pewno poplatalam pomocy chyba ze zle robie w ogole
20 kwi 14:37
J:
M = x2(x+1) − 9(x+1)
20 kwi 14:40
kitka: W odpowiedzi kest ze dzidzina jest zbior liczb rzeczywistych ,hmm a patrzac na to to byl
rozpisala to x
−9=0 (x+1)(x+1)=0
nw czy dobrze mysle
20 kwi 14:45
kitka: X2−9=0 poprawka
20 kwi 14:45
J:
M = (x+1)(x+3)(x−3) .... D = R/{−3,−1,3}
20 kwi 14:46
kitka: No wlasnie nie ma takiej odpowiedzi:( sa nastepujce
:
A.R/(−1)
B.R/(2)
c.R/(−3)
D. R
20 kwi 14:49
J:
Dziedzina jest taka, jak napisałem.
20 kwi 14:53
adam:
| | 1 | |
ale tu jest |
| + x2 − 9x − 9 i dziedziną jest R\{0}, albo ja jestem ślepy |
| | x3 | |
20 kwi 14:56
J:
to w końcu jakie jest to wyrażenie ?
20 kwi 14:57
kitka: nie, jedynka jest w liczniku a reszta w mianowniku
20 kwi 15:44
J:
D .. .post: 14:46
20 kwi 15:45