Rozwiąż równanie
MAJJJJKA: Rozwiaz równanie x+3/ x−1 + x+2/x = 2x+15/x+2
x(x+3) + (x−1) (x+2) = 2x+15/ x+2
x2+3x + x2 +2x−x − 2 = 2x+15 / x+2
2x2 + 4x − 2 = 2x+15 / x+2
Jest jest ok ?
20 kwi 14:16
J:
zacznij od założeń ... potem wszystko na lewą stronę i wspólny mianownik
20 kwi 14:18
MAJJJJKA: Kurcze nie wiem od czego zacząć...
20 kwi 14:21
J:
od założeń ... mianowniki nie mogą się zerować
20 kwi 14:23
MAJJJJKA: Czyli mianownik musi być różny od 1 i różny od −2 ?
20 kwi 14:24
J:
nie ... x − 1 ≠ 0 i x ≠ 0 i x + 2 ≠ 0
20 kwi 14:27
MAJJJJKA: Tak,ja miałam to na mysli... Tylko nie wiem co teraz dalej zrobic...
20 kwi 14:33