algebra liniowa z geometrią
anabel: Witam. Potrzebuje pomocy osoby która chętnie rozwiązałaby kilka zadan z algebry liniowej(1
rok), podejrzewam,ze zadania są banalne, lecz mam tak 'ambitnego' prowadzącego zajęcia który
wszystko każe robić samodzielnie nic od siebie nie wnosząc,i nic nie tłumaczy... −.−
Jeśli znalazła by się taka osoba to bym się bardzo cieszyła,i była ogromnie wdzięczna za
pomoc.(oczywiście jesli ktos potraktuje to powaznie,odwdziecze sie za udzielona mi pomoc).
Ktoś chętny?
20 kwi 13:53
anabel:
20 kwi 13:59
PW: No dawaj, ja już pewnie nie dam rady, ale są tu młode wilki, co akurat mają to na bieżąco.
Tylko musimy znać treść tych zadań (po jednym w każdym poście).
20 kwi 14:08
anabel: no to lece z pierwszym
Zadanie1.
Niech V będzie przestrzenią liniową nad ciałem K oraz niech v,w∊V, a,b∊K. Pokazać,że
(a) a*v=0 ⇔a=0 lub v=0
(b) av+bw=bv+aw ⇔ a=b lub v=w
20 kwi 14:11
PW: Niech 1 i 0 oznaczają element neutralny mnożenia i dodawania w ciele K.
(1+0)•v = 1•v + 0•v
(zastosowaliśmy odpowiedni aksjomat przestrzeni liniowej − rozdzielność ...)
1•v = 1•v + 0•v
(skorzystaliśmy z faktu, że w ciele k jest 1+0 = 1).
v = v + 0•v
(znowu aksjomat przestrzeni liniowej, 1•v=v)
Niech w oznacza element przeciwny do w (istnieje na mocy odpowiedniego aksjomatu przestrzeni
liniowej), dodajemy go do obu stron:
w+v = (w+v) + 0•v
0 = 0 + 0•v
(po lewej i prawej korzystamy z aktu, że w+v = 0 (wektor zerowy))
0 = 0•v
(skorzystaliśmy z następnego aksjomatu − po prawej stronie dodanie wektora zerowego do 0•v daje
0•v).
W ten nieskomplikowany sposób pokazaliśmy, że równość
(1) 0•v = 0
jest prawdziwa (mnożenie wektora przez skalar 0 daje wektor zerowy).
Wydaje się to głupie (zresztą może da się pokazać prościej), ale równości (1) nie ma w zestawie
aksjomatów przestrzeni liniowej − raz to trzeba udowodnić, choć wydaje się oczywiste.
To byłby taki potrzebny wstęp do a). Być może mieliście to udowodnione na wykładzie
(ćwiczeniach).
20 kwi 15:35