trojkat obraca sie dookola podstawy
Magda156: Hej!
Prosilabym o mala pomoc, a mianowicie:
Trojkat rownoramienny o danym obwodzie m obraca sie dookola podstawy. podaj maksymalna objetosc
powstalej w ten sposob bryly.
To bedzie wyglodalo tak ze dwa stozki sklejone podstawami? Moze ktos mnie nakierować?
20 kwi 13:50
J:
tak ... i promieniem podstawy stożków jest h ( wysokość trójkąta ) , a wysokością H ( połowa
podstawy trójkąta)
20 kwi 13:53
Jacek: J dobrze napisał, ja bym tylko skorygował stwierdzenie "stożki sklejone podstawami". Jeśli
już to sklejone powierzchniami powstałymi w wyniku obrotu wysokości tego pierwotnego trójkąta
równoramiennego.
20 kwi 14:02
Magda156: A wiec:
x−ramie trojkata
p−podstawa
m=2x+p p=m−2x
h=wysokosc trojkata
H−wysokosc stozka
V=1/3πr
2H
| | 1 | | m−2 | | m−2 | |
V= |
| π(sqrt(x2− |
| ))2* |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
Narazie dobrze czy gdzies sie pomylilam?
20 kwi 14:06
Jacek: błąd w h, skoro z Pitagorasa to o 2 przy (m−2)/2
V to będą dwa takie stożki...
20 kwi 14:11
Jacek: m−2x
20 kwi 14:12
Magda156: No tak zle przepisalam
20 kwi 14:12
Magda156: A moze ktos mi teraz pomoc z pochodna? Bo troche to skomplikowanie
20 kwi 14:13
Jacek: podnieś do kwadratu pierwiastek, zapisując obok warunek jaki musi być spełniony ku temu by to
co pod pierwiastkiem było nieujemne, i chyba wyjdzie wielomian trzeciego stopnia, zatem
pochodna będzie funkcją kwadratową.
20 kwi 14:22