trygonom
Alabastrowy kaszkiet: Witajcie

czy dobrze obliczylem sinx=cos2x?
Wyszlo mi x=π/6+2kπ v x=5/6π+2kπ v x=−π/2+2kπ ? Jest ok?
20 kwi 13:33
5-latek:

Zielona y=cos2x
rozowa y= sinx
Wiec sprawdz sobie rozwiązania
20 kwi 13:36
J:
| 2 | |
⇔ sinx = sin(90 − 2x) ⇔ x = 90 − 2x + 2kπ ⇔ 3x = 90 + 2kπ ⇔ x = 30 + |
| kπ |
| 3 | |
lub: x = 180 −(90 − 2x) + 2kπ ⇔ x = 90 + 2x + 2kπ ⇔ x = − 90 + 2kπ
20 kwi 13:40
Alabastrowy kaszkiet: ok , dzieki za pomoc

ja to robilem z rownania kwadratowego i takie rzeczy powychodzily
20 kwi 13:43