Usuwanie niewymierności
Paul: Jak usunąć niewymierność z tego wyrażenia:
20 kwi 10:40
Maciek:
a
3 − b
3 = (a − b)(a
2 + ab + b
2)
| | a2 + ab + b2 | |
(a − b) * |
| = a3 − b3 |
| | a2 + ab + b2 | |
20 kwi 12:25
Paul: Wychodzi mi:
| (√x+1 − 1)(3√x+12 + 3√x+1 + 12) | |
| |
| 3√x+13 +13 | |
Co dalej można zrobić z licznikiem?
20 kwi 12:37
AS: Uwaga do Maciek
Coś poknociłeś z przekształceniem wzoru.
Przecież a − b nie równa się a
3 − b
3. (po skróceniu ułamka)
| | a3 − b3 | |
a − b = |
| |
| | a2 + a*b + b2 | |
20 kwi 12:58
Paul: Czyli jak w końcu będzie wyglądał ten ułamek?
20 kwi 13:01
adam:
trzeba pomnożyć licznik i mianownik przez a2 + ab + b2, gdzie a = 3√x+1, b = 1, masz Paul
dobrze
20 kwi 13:27
Paul: A co mogę dalej zrobić z tym licznikiem żeby to wyrażenie uprościć? Bo w zadaniu mam, że x = 0
po uproszczeniu.
20 kwi 13:44