Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
Subs: Ze zbioru wszystkich liczb dwucyfrowych losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że wylosowana liczba przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2.
Jak to zrobić?
20 kwi 09:39
Ja: Ω=90
policz ile jest liczb
a1=14 r=3 an=98
20 kwi 09:44
Subs: A co oznacza "r"?
20 kwi 09:46
radek: a1 to nie 11 czasem?
20 kwi 09:48
Subs: A a1 nie pasuje 11, a nie 14? Coś zaczynam łapać...
20 kwi 09:48
Subs: radek, właśnie
20 kwi 09:48
Ja: tak a1=11
20 kwi 09:50
Subs: n=30?
20 kwi 09:56
Subs: Nie, 31...
20 kwi 09:57
Subs: ?
20 kwi 09:57
Ja: 98=11+(n−1)*3 liczysz n
20 kwi 10:00
Subs: 3(n−1)+11=98
3n−3=87
3n=90
n=30
Dziękuję
20 kwi 10:03
Ja: ok
20 kwi 10:03
Subs: A coś takiego? Czy wynik mam dobry?
Doświadczenie polega na dwukrotnym rzucie kostką sześcienną do gry. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że w pierwszym i drugim rzucie otrzymamy liczbę oczek będącą liczbą pierwszą.
Ω={(a;b):a;b∊{1;2;3;4;5;6}}
|Ω|=6
2=36
A − zdarzenie "w pierwszym i drugim rzucie otrzymaliśmy liczbę pierwszą"
A={(a;b):a;b∊{2;3;5}}
|A|=3
3=27
P(A)=27:36=
34
20 kwi 10:13
Subs: Tzn. |A|=32=9
i wynik 14
20 kwi 10:14
J:
20 kwi 10:20
Subs: W pudełku znajdują się 3 kule białe i 7 kul zielonych. Losujemy jedną kulę z pudełka, a
następnie z pozostałych kul losujemy jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowana za
drugim razem kula jest zielona.
|Ω|=10*9=90
Nie bardzo wiem, co dalej... To już ostatnie zdanie
20 kwi 11:05
radek: Drzewkiem rozwiąż
20 kwi 11:16
J:
| | 3 | | 7 | | 7 | | 6 | |
P(Z) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | |
20 kwi 11:20
Subs: Możliwości spełniające warunek
− najpierw biała, potem zielona
− najpierw zielona, potem zielona
3 * 7 = 21
7 * 6 = 42
21+42=63
Prawdopodobieństwo wyniesie u{63}90}, czyli u 0,7?
20 kwi 11:22
Subs: O, dobrze wyszło. To świetnie. Dzięki wszystkim!
20 kwi 11:24