1 zadanie z bryl obrotowych
ocb king size:

Potrzebuje miec zrobione 1 zadanie z bryl obrotowych

!
piotr napelnil sokiem po brzegi szklanke w ksztalcie walca o srednicy podstawy 6cm i wysokosci
10cm. zamiast postawic szklanke na stole postawil ja na brzegu ksiazki o grubosci 3cm. czesc
soku sie wylala. ile soku zostalo w szklance?
20 kwi 00:21
Qulka: h=5√3
V=36π5√3
20 kwi 00:26
Kejt:

oblicz objętość walca o wysokości 3cm i średnicy 6. Podziel na pół, to ilość soku jaka się
wylała.
20 kwi 00:26
ocb king size: h czego wynosi 5√3 ?
20 kwi 00:28
Qulka: z podobieństwa trójkatów lub z tego że nachylono szklankę pod kątem 30°
20 kwi 00:30
ocb king size: no to V=pr2H⇒V=27p
tak?
20 kwi 00:30
ocb king size: i wylalo sie 13.5p soku [cm3]
20 kwi 00:31
Qulka: tak
20 kwi 00:41
Kejt: chyba już do reszty zgłupiałam
20 kwi 00:41
Qulka: nie..to ja miałam zaćmienie
20 kwi 00:43
Kejt: chyba jednak ja..
od kilku godzin męczę się ze swoim zadaniem.. i takie są tego efekty :<
20 kwi 00:45
Qulka: no fakt, 3 to to nie będzie
20 kwi 00:50
Kejt: no właśnie
20 kwi 00:51
Qulka: to będzie 2√3 więc wyleje się 9√3π
20 kwi 01:25
ocb king size: a nie przypadkiem a2+b2=c2
9+b2=36
b=√27
b=3√3 ?
20 kwi 06:41
ocb king size: pomoze ktos?
20 kwi 06:48
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Nie rozumiem przecież tam są trójkąty przystające kbk więc nad czym jeszcze myślisz? Może się
| | 1 | |
mylę, ale dla mnie tam jest po prostu |
| *9π*3 |
| | 2 | |
20 kwi 08:20
dero2005:
9π√3
20 kwi 09:24
dero2005:
Zostało. π(90−9√3)
20 kwi 09:26