dwa zadania
Blue: zad.1 Kąt przy wierzchołku A równoległoboku ABCD jest równy α, a krótsza przekątna jest
prostopadła do boków AB i CD. Objętość bryły powstałej przez obrót równoległoboku wokół boku
AB jest równa V. Wyznacz pole powierzchni tej bryły.
Zrobiłam to zadanie, ale mam wynik inny niż w odpowiedziach, dodam może swoje rozwiązanie
(odpowiedź poprawną macie u góry zapisaną) :
http://i58.tinypic.com/2zzqaky.jpg
zad.2 Uzasadnij, że styczna do wykresu funkcji f(x) = 2x
3+x+5 w dowolnym punkcie wykresu jest
nachylona do osi OX pod kątem nie mniejszym niż 45
o.
Może tak to być rozwiązane

:
http://i62.tinypic.com/2805wmv.jpg


19 kwi 23:59
Blue:
20 kwi 09:58
J:
2) OK. Wystarczy napisać,że dla każdego x ∊ D f'(x) ≥ 1 ⇒ tgα ≥ 1 ⇒ α ≥ 450
20 kwi 10:07
===:
W 1) zaputałaś się przy liczeniu objętości powstałej bryły.
Objętość w sumie równa się objętości walca nie 4/3 objętości
20 kwi 10:39
radek: W 1 V wychodzi mi πr2h, a Pc=2πr(l+h)
20 kwi 10:42
bezendu:
Blue czemu Ty nie jesteś w szkole ?
20 kwi 11:27
Blue: Ale czy nie jest tak, że od objętości walca odejmujemy objętości dwóch stożków

? Bezendu, nie
opłaca się chodzić do szkoły x)
20 kwi 11:47
bezendu:
Według prawa powinnaś się tam znajdować ! Oj nie ładnie !
20 kwi 11:51
Blue: A Ty pewnie powinieneś się na wykładzie znajdować
20 kwi 11:56
bezendu:
A kto powiedział, że na nim nie jestem ?
20 kwi 12:00
Blue: Jeśli jesteś, to najwyraźniej nie uważasz ;>
20 kwi 12:21
Blue: Mógłby ktoś wrzucić rozwiązanie do tego 1 zadania

?
20 kwi 18:54
===:
Narysuj dokładnie bryłę, która powstaje z obrotu

!
Dalej sama poradzisz
20 kwi 19:04
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Ja śledzę wasze posty także jeśli ktoś mógłby to zadanie zrobić to będę bardzo wdzięczny.
20 kwi 23:59
Blue: Ponawiam moją prośbę, nadal nie wychodzi tak, jak w odpowiedziach...
Mila, może Ty się zlitujesz ?
21 kwi 00:50
dero2005:
V = πr2*H
Pc = 2πr(H+l)
21 kwi 13:55
dero2005:
| | πV2 | |
Pc = 2(1 + 1cosα)3√ |
| |
| | tgα | |
21 kwi 14:31
dero2005:
Oznaczenia wg Twojego rysunku
21 kwi 14:32
Blue: Już rozumiem, po prostu ja źle sobie tę bryłę wyobrażałam... Dziękuję

!
21 kwi 19:51