rząd elementu grupy
bea: Jak udowodnić, że dla dowolnych elementów a i b należących do grupy G rząd rz(ab)=rz(ba)?

Wiem, że muszę skorzystać z własności: rz(a)=rz(a
−1) ale nie wiem jak
19 kwi 22:50
bea:
20 kwi 08:58
b.: Niech rz(ab)=n > m = rz(ba) i powiedzmy, że m,n < ∞.
Napiszę dla n=4 i m=2:
e = (ab)4 = abababab, ale (ab)k ≠ e dla k=1,2,3,
e = (ba)2 = baba
Przypatrz się temu i zobacz, że to niemożliwe.
20 kwi 09:36
bea: dziękuję
20 kwi 09:57
bea: A czy można to zapisać tak:
rz(ab)=rz(ab)
−1=rz(b
1a
−1)=rz(ba)
20 kwi 10:00
b.: ostatnia równość jest dla mnie niejasna
21 kwi 20:37