1
Ja: zadanie
Wykaż, że jeżeli przy dzieleniu przez 5 jedna liczba daję resztę 2, a druga resztę 3, to
iloczyn tych liczb daje przy dzieleniu przez 5 resztę 1.
Moglby ktos sprawdzic czy dobze rozwiazalem.
Oznaczenia: {x=5k+2 i y=5x+3} x i y sa to liczby ktorych iloczyn daje przy dzieleniu przez 5
reszte jeden.
(5k+2)(5K+3)=25k2+25k+6=5(5k2+5k+1)+1
19 kwi 22:20
ICSP: złe oznaczenia. Przyjmij
x = 5k + 2
y = 5l + 3
k,l ∊ Z
19 kwi 22:26
duo: Prawidłowo rozwiązałeś.Pozdrawiam
19 kwi 22:26
Mila:
Masz bałagan w oznaczeniach
x=5k+2, k∊C
y=5m+3, m∊C
x*y=(5k+2)*(5m+3)=25km+15k+10m+6=25km+15k+10m+5+1=
=5*(5km+3k+2m+1)+1 , (5km+3k+2m+1)∊C
19 kwi 22:26
Ja: Po co podawac do jakich liczb nalezy k i l?
19 kwi 22:27
Ja: dobra juz wiem dzieki.
te zadanie bylo z wczorajszej matury na zadania.info
19 kwi 22:36