trygonometria
TRUDNE: Wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego leżącego naprzeciw dłuższej
przyprostokątnej trójkąta prostokątnego wiedząc, że jedna z przyprostokątnych tego trójkąta
jest trzy razy krótsza od przeciwprostokątnej.
w jaki sposób wykonać to zadanie?
19 kwi 21:31
TRUDNE: Z pitagorasa czy jak?
19 kwi 21:35
===:
skoro jedna przyprostokątna jest trzy razy krótsza od przeciwprostokątnej ...
to znasz sinus kąta lezącego na przeciw tej przyprostokątnej. A to już z górki ...
19 kwi 21:39
kix: lepiej z funkcji trygonometrycznych + ew. z jedynki
19 kwi 21:40
TRUDNE: a obojętnie, którą przyprostokątną oznaczę jako krótszą?
19 kwi 21:41
===:
a to już powinieneś wiedzieć która jest która −
19 kwi 21:42
Mila:
b
2=(3a)
2−a
2
b
2=8a
2
b=2
√2*a
dokończ
19 kwi 21:47
TRUDNE: | | √2 | | 4 | |
Ile wynosi ctg? Mi wyszło |
| , a w odpowiedziach jest |
| |
| | 4 | | 3 | |
19 kwi 22:12
TRUDNE: Pewnie w odpowiedzi jest błąd, bo skąd by taki się wziął
19 kwi 22:17
Mila:
| | cosβ | | 1 | | 3 | | 1 | | √2 | |
ctgβ= |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | sinβ | | 3 | | 2√2 | | 2√2 | | 4 | |
tgβ=2
√2
19 kwi 22:37