oblicz pole trapezu
smuteczek: W trapezie ABCD przekątne AC I BD przecinają się w punkcie S. Podstawy trapezu mają długości 3
i 4. Oblicz pole trapezu ABCD, jeśli pole trójkąta ABS wynosi 16.
19 kwi 21:19
Eta:

P= 49
19 kwi 21:26
vaultboy:

ΔABS≈ΔCDS kkk, bo kąt BAS= kąt SCD itd.
zatem h/g=4/3
pole ABS=2h=16 czyli h=8 stąd g=6
Pole trapezu (4+3)(8+6)/2=49
19 kwi 21:28
Eta:
P(trapezu)= (√P1+√P2)2
| | 4 | |
skala podobieństwa trójkątów ABS i DCS : k= |
| |
| | 3 | |
to P
1=k
2*P
2 ⇒ P
2=9 i P
1=16
P(trapezu)= (4+3)
2= 49
19 kwi 21:35