Trygonometria
Polityk: Mam problem z dwoma zadankami:
| | π | |
1.Dla każdego α wyrażenie sin5αcos4α+cos( |
| −α)−cos5αsin4α jest równe |
| | 2 | |
Moim zdaniem odpowiedź c − 2sinα (ale poprawna jest a − cos9α+sinα, może błąd w odpowiedziach?)
korzystałem ze wzoru na sin(α−β) a oni jakby cos(α+β) ale to nie pasuje
2.Oblicz sin(−2015) z dokładnością do trzech cyfr po przecinku. Zakoduj trzy początkowe cyfry
po przecinku uzyskanego wyniku
Ja to zrobiłem tak
| | √2 | |
Sin(−2015)=−sin(215)=sin(45)= |
| =0,707, a w odpowiedziach jest 573 |
| | 2 | |
19 kwi 20:36
kix: bo −sin215≠sin45
19 kwi 20:42
Polityk: Aaa rzeczywiście, a co z zadaniem 1, błąd w odpowiedzi?
19 kwi 20:49