logarytm z logarytmu na symbolach
ZaZu:
Pomoże mi ktoś to uprościć?
19 kwi 20:16
pigor: ..., jeśli tylko a>0 i a≠1 i b>0 i b≠0 i log
ba >0, to np. tak :
| | log b(log ba) | |
niech |
| =x =?/* log ba ⇔ log b(log ba)= x log ba ⇔ |
| | log ba | |
⇔ log
b(log
ba) = log
ba
x ⇔ log
ba = a
x ⇔ log
a (log
ba) = log
aa
x ⇔
⇔ log
a( log
ba) = x log
aa ⇔
x= log a (log ba). ...
19 kwi 20:35
Eta:
Z zamiany podstaw logarytmów:
| | logb(logab) | |
to |
| = loga(logba) |
| | logba | |
19 kwi 20:45
ZaZu: dzięki wielkie
19 kwi 20:51