Oblicz pochodną funkcji:
Zielona Mila: Oblicz pochodną funkcji: y=[x+ln(2x+5)]5
19 kwi 20:11
Mila:
| | 2 | |
y'=5*(x+ln(2x+5))4*(1+ |
| ) |
| | 2x+5 | |
19 kwi 20:15
bezendu:
y'=5[x+ln(2x+5)]4*[(x)'ln(2x+5)+x[ln(2x+5)]'(2x+5)']
19 kwi 20:16
Zielona Mila: A dokładniej rozpisać można? Bo coś mi nie wychodzi. Proszę
19 kwi 20:28
bezendu:
Przecież już dokładnie rozpisałem, jak bardziej rozpiszę to zrobię za Ciebie całe zadanie... A
tego nie chcę robić..
19 kwi 20:31
52: Zrobili w tym stylu
y=(x+4)
3
y'=3(x+4)
2*(x+4)'
Normalnie korzystasz ze wzoru z pochodnej i potem razy pochodna funkcji wewnętrznej, jak tego
nie widzisz to pochodną wewnętrzną sobie na boku rozpisz
19 kwi 20:35
Mila:
To przecież przekształcenie wyrażenia algebraicznego zostało − LO
cd, 20:15
| | 5*(2x+5+2) | |
y'=(x+ln(2x+5))4* |
| = |
| | 2x+5 | |
| | 5*(2x+7) | | 5*(2x+7)*(x+ln(2x+5))4 | |
=(x+ln(2x+5))4* |
| = |
| |
| | 2x+5 | | 2x+5 | |
i w tej postaci zostawiasz.
19 kwi 20:45
Zielona Mila: Dziękuję za pomoc
19 kwi 23:34
Zielona Mila: A pomoże ktoś jeszcze z tym?
y=x*√4−x2)12
19 kwi 23:37
Zielona Mila: Muszę wyznaczyć pochodną funkcji
19 kwi 23:37
Zielona Mila: y=x*√4−x2
19 kwi 23:38
Zielona Mila: I ja bym to zrobił tak:
y'=x'*(4−x2)+(4−x2)'*x
19 kwi 23:39
Braun:
f'(x)•g(x)+f(x)•g'(x)
f(x)=x
g(x)=√4−x2
19 kwi 23:40
Zielona Mila: no właśnie tak zrobiłem i nie wychodzi :'(
19 kwi 23:46
Mila:
| | 1 | |
f'(x)=1*√4−x2+x* |
| *(−2x)= |
| | 2√4−x2 | |
| | −x2 | | 4−x2−x2 | | 4−2x2 | |
=√4−x2+ |
| = |
| = |
| |
| | √4−x2 | | √4−x2 | | √4−x2 | |
19 kwi 23:47
Zielona Mila: y'=1*(4−x2)+(−2x)*x
y'=(4−x2)−2x2
19 kwi 23:48
Zielona Mila: a dlaczego x
2 a nie 2x
2
19 kwi 23:50
Zielona Mila: już wiem
19 kwi 23:50
Zielona Mila: ale jak się pozbyłeś pierwiastka?
19 kwi 23:51
Mila:
Sprowadziłam do wspólnego mianownika:
| √4−x2 | | √4−x2 | |
| * |
| nie uczyli w szkole? |
| 1 | | √4−x2 | |
19 kwi 23:54
Zielona Mila: ale w liczniku jest −x2
19 kwi 23:56
Mila:
No tak, jest, to zredukowałam.
| 4−x2+(−x2) | | 4−2x2 | |
| = |
| |
| √4−x2 | | √4−x2 | |
i co Ci się nie zgadza?
19 kwi 23:59
Zielona Mila: Tak to rozumiem tylko nie bardzo wiem jak pani zrobiła ten pierwiastek. Mogła by pani jaśniej
rospisać ten moment gdzie z −x2 powstaje √4−x2?
20 kwi 00:01
b.: Pierwiastek bierze się z różniczkowania √4−x2.
20 kwi 09:26
Zielona Mila: czyli jak to trzeba zrobić?
20 kwi 15:11
Mila:
| | 1 | | −x | |
= |
| *(−2x)= |
| |
| | 2√4−x2 | | √4−x2 | |
Masz obliczyc pochodną iloczynu: ( jest na to wzór, postaraj sie go zrozumiec)
(x*
√4−x2)'=
| | −x | |
=1*√4−x2+ x* |
| i dalej masz wcześniej pokazane. |
| | √4−x2 | |
| | −x2 | |
=√4−x2+ |
| możesz tak zostawić, jeśli nie umiesz sprowadzic do wspólnego |
| | √4−x2 | |
mianownika.
20 kwi 17:36
Zielona Mila: Wzory umiem tylko nie bardzo wiem właśnie jak to sprowadzić do wspólnego mianownika?
21 kwi 19:38
Mila:
Podstaw
√4−x2=t
| | −x2 | | t*t−x2 | |
t+ |
| = |
| i teraz wróć do początku za t podstaw √4−x2 |
| | t | | t | |
21 kwi 20:53