Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o przyprostokątnych długości 6 cm i 8 cm. Wszystkie krawędzie
boczne mają długość 10 cm. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Bardzo, bardzo, bardzo proszę o pomoc! Mam jutro egzamin, a to jest przykładowe zadanie.
V=13Pp*h
Obliczyłam pole podstawy:
Pp=(6*8):2=24
13Pp=8
Potrzebna mi wysokość. Skąd ją wziąć
Jeżeli w ostrosłupie wszystkie krawędzie boczne są równe to
spodek wysokości znajduje się w środku okręgu opisanego na podstawie.
Środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym leży w środku przeciwprostokątnej .
|AB|2=62+82
|AB|=10
ΔABC− Δrównoboczny
| 10√3 | ||
H= | ||
| 2 |
| 1 | ||
V= | *24*5√3 dokończ | |
| 3 |