qwerty
ciacho: Wykaż , że jeżeli pole koła opisanego na trójkącie prostokątnym jest π razy większe od pola
trójkąta, to trójkąt ten jest równoramienny.
19 kwi 19:59
===:
a cóż tu wykazywać? −

Proste "słupki−
19 kwi 20:03
Eta:
a,b −− dł. przyprostokątnych
c −−− dł. przeciwprostokatnej
| | c | | c2 | |
R= |
| to P(koła)= π |
| |
| | 2 | | 4 | |
z treści zadania :
| | c2 | | a*b | |
π |
| =π |
| ⇒ c2=2ab ⇒ a2+b2−2ab=0 ⇒ (a−b)2=0 ⇒ a=b |
| | 4 | | 2 | |
zatem trójkąt jest prostokątny równoramienny
19 kwi 20:06
pigor: ..., z warunków zadania np. tak :
πR2= π*12ab /*
4π (2R)
2 = 2ab ⇔ c
2= 2ab ⇔
⇔ a
2+b
2−2ab=0 ⇔ (a−b)
2=0 ⇔ a−b=0 ⇔
a=b c.n.w.
19 kwi 20:08
ciacho: dzięki Wam

. próbowałem tak jak eta,ale coś mi to słabo wychodziło

teraz już widzę błąd
19 kwi 20:11