Zbiór wartości
Kamil: | | |x−7| | | x | | |x+7| | |
Wskaż zbiór wartości funkcji f(x)= |
| + |
| + |
| |
| | x−7 | | |x| | | x+7 | |
19 kwi 19:57
pigor: ..., x∊
R\{−7,0,7}=Df ⇒
⇒ (x< −7 i f(x)= −1−1−1= −3 > −7) v (−7< x<0 i f(x)= −1−1+1=
−1) v
v (0< x< 7 i f(x)= −1+1+1=
1) v (x >7 i f(x)= 1+1+1=3 <7) ⇒
⇒ Z.W.
f=
{−1,1} − szukany
zbiór wartości f. ...
19 kwi 20:19
Kamil: w odpowiedziach jest : {−3,−1,1,3}
20 kwi 18:07
Mila:
x<−7
| | −(x−7) | | x | | −(x+7) | |
f(x)= |
| + |
| + |
| =−1−1−1=−3 |
| | x−7 | | −x | | x+7 | |
x∊(−7,0)
| | −(x−7) | | x | | (x+7) | |
f(x)= |
| + |
| + |
| =−1−1+1=−1 |
| | x−7 | | −x | | x+7 | |
Licz w ten sposób dalej
x∊(0,7)
x>7
20 kwi 18:13