zadania z drogą, czasem i prędkością
aaaa: Trzech znajomych: Jacek, Karol i Bogdan pokonało samochodami trasę pomiedzy miastami
A i B, przy czym Karol wyjechał pół godziny pózniej niz Jacek i pół godziny wczesniej niz
Bogdan. Cała trójka dojechała do miasta B o tej samej godzinie. Srednia predkosc Jacka na
całej trasie wyniosła 50 km/h, a Karola 60 km/h. Oblicz jaka była srednia predkosc Bogdana
na tej trasie.
19 kwi 19:32
Eta:
t −− czas pokonania całej trasy s przez Jacka
t−0,5 −−−− " " przez Karola
t−1 −−−−−− " " przez Bogdana
50t=s i 60(t−0,5)=s ⇒ t= 3 h i s= 3*50=150km
to vB*(t−1)=150 ⇒ vB=75km/h
19 kwi 20:19