oblicz objętosc i pole graniastoslupów
BlackGirl: Błagam was : pomóżcie mi w 3 zadaniach! ja nie mam pojecia jak je zrobic , a musze!
1 . Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego,
którego wszystkie krawędzie są równe 10 cm.
i w tym zadaniu no coz... potrafie wypisac tylko
dane: szukane: i część wzorów:
sk = 10 cm a? PC= 2Pp + Pb
H? V= Pp*H
PC?
V?
więcej nie potrafię!
2. Przekrój przekątny graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest kwadratem o polu równym 36
cm kwadratowych. Oblicz pole powierz. całkowit. i objętość graniastosłupa.
i tu nie jestem pewna czy dobrze czy zle bedzie ale mysle ze tak:
szuk:
dane: Pp = a kwadrat = 36 cm kwadratowych Pc ? wzór: Pc = 2Pp +
Pb
V ? i H?
V = Pp*H
Rozwiazanie :
Pc = 2 * a kwadrat + 4a * H
a kwadr = 36 cm kwadr.
a = 6 cm
d1 = 6 pierwiastkow z 2 cm
H= d1 pierwiast. z 3
H= 6pier z 2 * pierwias z 3
H = 6 pierwiastkow z 6 cm
i teraz Pc :
Pc = 2* 36 + 4 * 6 * 6 pier z 6
Pc = 72 + 144 pierwiastkow z 6 i objetosc :
V = a kwadrat H
V = 6 kwadrat *6 pierwiastkow z 6
V = 36 * 6 pierw. z 6
V = 216 pierwiast. z 6
i zadanie 3 .
W graniastosłupie prawidlowym trójkatnym o krawedzi a = 5 cm , przekatna sciany bocznej jest
nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem alfa = 45 stopni. Oblicz sume dlugosci wszystkich
przekatnych scian bocznych tego graniastoslupa.
POMOOOCy! Blagam . chociaz w jakims zadaniu!

z góry dziekuje
2 gru 19:07
ula: | | a*√3 | |
PP=12ha h (w trójkącie równobocznym)= |
|
|
| | 2 | |
Pb=3*a
2=300 → ponieważ ściana boczna to kwadrat
Pc=300+2*25
√3=300+50
√3
V=Pp*H H=10
V=25
√3*10=250
√3
2 gru 19:48
ula: wydaje mi się,że jest to źle
przekrój jest kwadratem, ale przekrój to boki− wysokość (H) oraz przekątna podstawy d1
czyli H=d1=6
d1=a√2 → a=3√2
Pc=Pb+2Pp=4*H*a+2a2= 4*6*6+2*(3√2)2
2 gru 20:13
ula: kąt nachylenia w tym przypadku to kąt między przekątną ściany bocznej a krawędzią podstawy
masz więc Δ prostokątny o bokach d (przekątna), a i H,
wszystkie 3 przekątne są takie same więc 3*d=15
√2
2 gru 20:22
BlackGirl: juz mam te dwa zadania. udało mi się zrobic z pomocą kilku osób . ale w dalszym ciagu tego 3
nie umie
2 gru 21:09
plastuś:

trójkąt ACC
1 jest prostokątny i równoramienny
to: ICC
1I=H=5
d= a
√2= 5
√2
więc 3*d= 3*5
√2= 15
√2 cm
odp: suma długości wszystkich przekątnych ścian bocznych jest: 15
√2 cm
Co tu było takiego trudnego? ... to nie bardzo wiem
3 gru 13:47
xxx: przekroj przekatny graniastoslupa czworokatnego prawidlowego jest kwadratem o polu rownym 36cm
kwadratowych oblicz V i Pc
9 mar 15:13