matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
styczna
dipsi:
1−6x
2
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=
tworzącej z osią OX kąt 120.
6x
2
stopni.
3x
2
−1
mam f'(x)=
3x
3
tg120=−tg60=−
√
3
y=−
√
3
+b
1−6x
2
y=
6x
2
Δ=0 Δ=24−24
√
3
+24b=0 b=
√
3
−1
1
a w odpowiedziach
2
19 kwi 19:07