kres dolny i gory
informatyk: jakie jest kres gorny i dolny zbioru
||x−1| −2| <3 x − rzeczywiste
Czy ktoś mógłby mi to rozwiązać? Mam mnóstwo przykładów i ten by mnie mógł nauczyć całośc na
zasadzie dedukcji
19 kwi 18:41
PW: Dla x ≥1 nierówność przyjmuje postać
|x − 3| < 3
−3 < x − 3 < 3
0 < x < 9,
jej rozwiązaniami są x∊ <1, 9)
Dla x < 1 nierówność ma postać
|− x − 1| < 3
−3 < − x −1 < 3
−2 < − x < 4
2 > x > − 4,
− 4 < x < 2
jej rozwiązaniami są x∊<−4, 1).
Zbiór rozwiązań to suma zbiorów:
(− 4, 1)∪<1,9) = (− 4, 9)
inf (− 4, 9) = −4, sup (− 4, 9) = 9.
19 kwi 19:28
informatyk: dziękuje !
19 kwi 19:32