logarytmy udowadnianie
michał: witam. Mam problem z pewnym zadaniem. musze udowodnic ze liczby m i n sa równe
m= log(5)log(5)5√5√5√5 n=log(2)log(2)√4√2
w liczne m są trzy pierwsiatki piatego stopnia z 5
a w liczbie n jest to pierwiastek z pierwiastka 4 stopnia z 2
19 kwi 17:55
Kejt:
5√ 5√ 5√5 = 5x ... x = ?
19 kwi 18:06
michał: x=125
czyli m to bedzie 2log(5)125?
19 kwi 18:18
Kejt:
nie.
| | 1 | | 1 | |
x = |
| (tam jest pierwiastek, nie potęga, więc będzie: |
| * ...) |
| | 125 | | 5 | |
log
aa
b = b
=>
dalej..
19 kwi 18:20
michał: x=1/125
m=log5log5 51125
m=log(5)5(1125)
m=log(5)125
m=3
dobrze to zrobiłem?
19 kwi 18:26
michał: za szybko próbuje to zrobic i sam sie gubie.
spróbuje to rozpisac kolejno juz widze błąd w tym co napisałem wyzej
x=−13
19 kwi 18:28
michał: x=−3
wyrażenie za logartymami moge zapisac jaki 5(1125)
i podtaweim do drugiego logarytmu log(5)5(1/125) = 1/125
teraz podstawiam do pierwszego logarytmu i wychodzi
m=log(5)u{1/125} i to sie równa −3
19 kwi 18:34
Kejt: m się zgadza
n analogicznie... dasz radę?
jakby co to wrzucaj wyniki pośrednie, sprawdzę.
19 kwi 18:39