przekrój czworościanu
paulina: W czworościanie foremnym poprowadzono przekrój płaszczyzną zawierającą wysokość podstawy i
przechodzącą przez środek krawędzi bocznej niemającej punktu wspólnego z tą wysokością
podstawy. Wyznacz cosinus najmniejszego kąta tego przekroju. Bardzo proszę o pomoc. W odp.
| | 5 | |
jest |
| . nie mam pojęcia skąd taki wynik..  |
| | 6 | |
19 kwi 17:39
===:
na pewno z rozwiązania −
19 kwi 17:41
paulina:

mój rysunek
19 kwi 17:42
paulina: | | √3 | |
wyszło mi cosα= |
| , przekrój jest trójkątem równoramiennym o kątach 30, 30, 120. nie |
| | 2 | |
19 kwi 17:45
===:
i bardzo dobrze −

Który kąt jest najmniejszy?
19 kwi 17:47
===:
popatrz jeszcze raz
Jakie są boki tego przekroju?
19 kwi 17:49
19 kwi 17:53
19 kwi 17:54
===:
nie
19 kwi 17:54
paulina: jakaś wskazówka?
19 kwi 17:55
===:
|CE|=|CD|
19 kwi 17:56
Mila:
Z tw. cosinusów:
| | a | | a√3 | | a√3 | | a√3 | | a√3 | |
( |
| )2=( |
| )2+( |
| )2+2* |
| * |
| *cosα |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Dokończ
19 kwi 17:58
19 kwi 17:58
19 kwi 17:59
paulina: dziękuję bardzo, już widzę swój błąd
19 kwi 17:59
===:
Ty
Milu zawsze jesteś
na + ... ale minusik też nieraz występować musi −
19 kwi 18:05
Mila:
Myślę, że Paulina wie gdzie postawić ten minus.
Dziękuję Tadeusz.
19 kwi 18:32
===:
19 kwi 19:09