Trygonometria
konik420: Oblicz wartości poniższych wyrażeń przy założeniu, że α to kąt ostry i cosα=35 .
a) sinα + cosα
b) tgα + 1tgα
c) sin3 α + cos3 α
19 kwi 17:36
konik420: jakby ktoś się nie mógł doczytać to cosα=3/5
19 kwi 17:37
kix: spróbuj z sin2α+cos2α=1
19 kwi 17:40
konik420: Próbuję, ale mi nie wychodzi

do tego doszedłem:
a)
sin2 α + cosαsinαsinα =
sin2 α cos2 α − cos2 α + cosαsinαsinα =
1 + cosαsinα − cos2 αsinα = ?
b)
1sinαcosα = ?
c) (sinα + cosα)(1 − cosαsinα) = ?
19 kwi 17:46
konik420: pomozecie?
19 kwi 17:46
konik420: ?
19 kwi 18:13
5-latek: | | 3 | | 16 | | 3 | | √16 | | 3 | |
a) √1−cos2α+cosα= √1−925+ |
| = √ |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | 5 | | 25 | | 5 | | √25 | | 5 | |
dokncz
| | √1−cos2α | |
b) tgα= |
| a √1−cos2α już wiesz ile wynosi |
| | cosα | |
19 kwi 18:15