Logarytmy. Wyrażenie log7 (3) za pomocą a i b.
Loxaro: Witam. Mam mały problem z zadaniem. Nie zbyt wiem od której strony to chwycić. Treść jest
nastepująca:
Zakładamy ze a=Log2 (28) oraz b=log2 (63). Wyraz log7 (3) za pomocą a i b.
Odpowiedzi niestety nie posiadam. Próbowałem sprowadzać logarytmy z podstawa 2 do podstawy 7
ale niestety nie widziałem powiązania z tym.
19 kwi 17:32
tyk:
log73 = log23 / log27
a = log228 = log2(7 · 4) = log27 + log24 = log27 + 2
log27 = a − 2
b = log263 = log2(3·3·7) = 2log23 + log27 = 2log23 + a − 2
log23 = (b+2−a) / 2
log73 = (b+2−a) / (2a − 4)
19 kwi 17:56