jak wyżej
dlaczego wynik to 7, a nie 8?: Dlaczego wynik wynosi 7, a nie 8?
Zawodnik wspinał się na wysoki maszt. Za pokonanie pierwszych dwóch metrów otrzymał 10 pkt. Za
pokonanie następnego metra otrzymał 30 pkt, a za pokonanie każdego następnego otrzymywał trzy
razy więcej niż za pokonanie poprzedniego. Zawodnik otrzymał 3640 pkt. Ile metrów pokonał?
a1= 10, q= 3010= 3
−3n=−729
3 =36
n=6
6+1=7
19 kwi 17:01
matheo: a1 to już dwa metry
19 kwi 17:09
dlaczego wynik to 7, a nie 8?: no właśnie 2 metry, czyli odpowiedź powinna wynosić 8, a nie 7, bo 6+2=8
19 kwi 17:10
dlaczego wynik to 7, a nie 8?: no więc dlaczego wynik to 7?
19 kwi 17:16
dlaczego wynik to 7, a nie 8?: w internecie też wychodzi 7, wiec to nie jest bład w odpowiedzi
19 kwi 17:24
dlaczego wynik to 7, a nie 8?: potrafi to ktoś rozwiązać?
19 kwi 17:28
dlaczego wynik to 7, a nie 8?: PROSZE O POMOC
19 kwi 17:37
kix: bo a1=30
19 kwi 17:37
dlaczego wynik to 7, a nie 8?: a jaki to ma związek z 7?
19 kwi 17:44
kix: bo pierwszy wyraz który jest równy 10(punktów) nie tworzy z pozostałymi ciągu geometrycznego
19 kwi 17:47
PW: Albo inaczej:
6 razy naliczali mu punkty. Pierwszym razem za przebycie 2 metrów, następne 5 razy za każdy
następny metr.
19 kwi 17:49
dlaczego wynik to 7, a nie 8?: Czyli to 10 jest wtedy traktowane jako jeden metr, a nie dwa?
19 kwi 17:49
19 kwi 17:53
kix: sorki, n=5
19 kwi 17:54
dlaczego wynik to 7, a nie 8?: dlaczego n=5?
19 kwi 17:59
kix:
q=3
3
n=243
3
n=3
5
n=5
19 kwi 18:02
PW:
10 + 30 + 90 + 270 + 810 + 2430
− takie są kolejne etapy naliczania punktów. Za to, że zawodnik wspiął się na
2 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 metrów.
Jeszcze jedno pytanie i odpowiem jak baca juhasowi.
19 kwi 18:10
dlaczego wynik to 7, a nie 8?: Dobra, teraz wyszło, dzięki.
19 kwi 18:16
Mila:

3640−10=3630
a
1=30, q=3
242=3
n−1
243=3
n
3
5=3
n
n=5
2+5=7
19 kwi 18:27